Muutokset tuotetietosisältöihin

Tuotetietopankkiin annettava tieto ilmoitetaan jatkossa eri paikassa

  • Ainesosalista ilmoitetaan eri moduulissa sen mukaan, onko kyseessä elintarvike vai non-food tuote. Elintarvikkeiden ainesosalista löytyy jatkossakin tutusta paikasta, mutta Non-food tuotteiden ainesosalista siirretään päivityksessä uuteen moduuliin (NonfoodIngredientModule).
  • Lisäaineominaisuus-tietokenttä jää pois käytöstä ja vastaavat tiedot ilmoitetaan jatkossa Ravitsemuksellinen ominaisuus ja Ravitsemuksellisen ominaisuuden aines -tietokentissä sekä Säilöntätapa ja Sadonkorjuun jälkeinen kemiallinen käsittely -tietokentissä.

Tietotyyppi muuttuu

Koodilistan sijaan tieto ilmoitetaan tekstinä tai numeerisena. Muutos koskee 13 tietokenttää, mm. monia vaarallisten aineiden tietoja.

Asetus maidon ja lihan alkuperämerkinnöistä

Maidon ja lihan alkuperämerkinnät ilmoitetaan tietokentillä Ainesosan järjestysnumeroAinesosan nimi,  Ainesosan määrä prosentteinaAinesosan tuotantovaihe ja Ainesosan alkuperämaa. Tämä tulee mahdolliseksi kun Ainesosan yhteydessä ollut koodilista poistuu käytöstä.

Uusi ohjeistus kokonaismarjapitoisuuden ilmoittamisesta

Marjapitoisuus annetaan jatkossa ainesosien tiedoissa eli jokaiselle tuotteeseen sisältyvälle marjalle tai hedelmälle tulee erikseen sen pitoisuus.
Kokonaismarjapitoisuus voidaan kirjoittaa ainesosalistan loppuun.

Non-Food lisätietojen ilmoittaminen

Non-Food lisätiedoissa ilmoitetaan aiemmat Teknokemian erityisominaisuudet. Non-Food lisätiedoissa määritellään ensin kontaminaatioaste (sisältää/ ei sisällä / saattaa sisältää / määrittelemätön) ja tuon jälkeen annetaan tekstinä haluttu erityisominaisuus esim. hajuste, valkaisuaine, zeoliitti.
Jokainen erillinen erityisominaisuus kirjoitetaan erikseen eli samaan tekstikenttään ei yhdistetä kaikkia ominaisuuksia.

Tiedon ilmoittaminen eri hierarkian tasoilla

Monien tietokenttien osalta tiedon voi jatkossa antaa useammalle hierarkian tasolle kuin mitä aiemmin. Esimerkiksi alin ja korkein kuljetus- tai varastointilämpötila on mahdollista antaa myös kuljetuspakkaukselle. Toisaalta mm. verotukseen ja tulliluokitukseen liittyvät tiedot annetaan jatkossa ainoastaan vähittäistuotteelle.

Muutos tietojen pakollisuudessa

Tietojen pakollisuus määräytyy pääsääntöisesti tietorakenteen (skeeman) mukaan ja tarkistussäännöistä. Pakollisuuksiin on tulossa yksi merkittävä muutos, Onko kuluttajatuote -tieto on annettava myös lavatasolle.

Asiakasdokumentaatio

Tiedoston nimi Tiedosto Kuvaus
Mikä muuttuu tuotetietopankissa Lataa tästä Tiedostossa kuvataan GDSN-päivityksen sekä alustanvaihdon tuomat muutokset
Päivitetty 24.10.2017
Suomen tuotetietoprofiili 3.1.3 Lataa tästä Suomen tuotetietoprofiili sisältää tietokentät ja koodilistat
Päivitetty 24.10.2017
Ainesosatietojen ilmoittaminen Lataa tästä Tiedostossa kuvataan miten ainesosatiedot annetaan Synkka-tuotetietopankissa alustanvaihdon jälkeen
Päivitetty 23.8.2017
Tuotetietojen päivitykset Siirry ohjeeseen Ohje käsittelee mm. tuotetiedon korjaukset, muutokset ja lopetukset. Päivitetty 5.10.2017