Ainesosatietojen antaminen

Ainesosalla käsitetään tuotteen yhtä ainesosaa, jokainen ainesosalistan osa on yksi ainesosa. Osalle ainesosista tulee antaa lisätietoja. Samoja tietoja voidaan antaa tuotetasolla, silloin tiedot koskevat koko tuotetta. Ainesosa-tasolla tiedot koskevat vain kyseessä olevaa ainesosaa. Se mille ainesosalle pitää ilmoittaa lisätietoja riippuu tuotteesta ja sen ainesosista. Osalle ainesosista lisätiedon ilmoittamisvaade tulee lainsäädännöstä.

Ainesosan lisätietoja ovat:

  • Ainesosan järjestysnumero
  • Ainesosan nimi
  • Ainesosan määrä prosenteissa
  • Ainesosan säilöntätapa
  • Tuotantovaihe
  • Ainesosan alkuperämaa
  • Sadonkorjuun jälkeinen kemiallinen käsittely
  • Tuotteen jälkikäsittely

Esimerkki tuotteen ainesosalista on seuraava:
Riisi, vesi, sianmaksa (10%), broilerinmaksa (8%), siirappi, rypsiöljy, kasvimargariini (palmu-, rypsiöljy), maissitärkkelys, jodioitu suola, sipuli, mausteet
Tuotteen sianmaksa tulee Saksasta ja Broilerinmaksa Virosta. Tuote valmistetaan Suomessa. Sianmaksa on kylmäsavustettu.

Ainesosan järjestysnumero

Ainesosan järjestysnumero kertoo ainesosan paikan ainesosalistalla. Mikäli ainesosalista sisältää koostettuja ainesosia, niin näiden ainesosien ensimmäinen numero viittaa aina tuohon koostettuun ainesosaan.
Jos ainesosalistan purkaa järjestysnumeroihin niin esimerkki ainesosalistan ainesosan järjestysnumerot olisivat seuraavat:

Ainesosatiedot1

Näistä ainesosalistan ainesosista kahdelle tulee antaa lisätietoja (merkitty lihavoinnilla). Huom. kasvimargariinin 07.00 alla on kytkettynä tähän siihen sisältyvät ainesosa (merkitty kursivoinnilla). Huom 2. Mikäli ainesosalle ei tarvitse ilmoittaa lisätietoja, sen järjestysnumeroa ei tarvitse ilmoittaa Synkassa.

Ainesosan nimi

Ainesosan nimessä annetaan käsiteltävän ainesosan nimi (sama ainesosa jonka järjestysnumero annettiin), esimerkkituotteesta tulisi Broilerinmaksa ja Sianmaksa. Jokainen ainesosan nimi ilmoitetaan erikseen.

Ainesosan määrä prosenteissa

Nimetyn ainesosan määrä ilmoitetaan prosenteissa. Esimerkkituotteella Sianmaksa saa arvon 10 ja Broilerinmaksa 8.

Ainesosan tuotantovaihe ja alkuperämaa

Tuotantovaiheessa määritellään mitä tuotantovaihetta ilmoitettava alkuperämaa koskee. Esimerkkituotteessa: Broilerinmaksan tuotantovaihe on Kasvatuspaikka ja alkuperämaa Viro. Sianmaksan tuotantovaihe on Kasvatuspaikka ja alkuperämaa Saksa. Yhdelle ainesosalle voi ilmoittaa useamman eri tuotantovaiheen, mikäli esim. kasvatuspaikka ja teurastuspaikka eroavat toisistaan.

Sadonkorjuun jälkeinen kemiallinen käsittely

Tässä kerrotaan mikäli ainesosalle on tehty sadonkorjuun jälkeen kemiallisia käsittelyitä. Vaihtoehtoina on:

  • Kemikaalisesti käsitelty korjuun jälkeen
  • Ei käsitelty kemikaalisesti
  • Vahattu

Tuotteen jälkikäsittely

Tuotteen jälkikäsittelyssä ainesosatasolla kerrotaan (samoja tietoja voidaan antaa tuotteen tasolla) miten ainesosaa on jälkikäsitelty. Vaihtoehtoina on:

  • Kruunu poistettu
  • Leikattu
  • Lihotettu
  • Lehdetön
  • Jauhettu
  • Pakattu jäähän
  • Teurastettu
  • Halkaistu
  • Varsi poistettu
  • Lohkottu
  • Pesty

Ainesosatietojen antaminen käyttöliittymässä

Ainesosat2

Ainesosatiedot CIN-sanomalla

Ainesosat3