Valmistustapa

Päivitetty 31.1.2018

Koodi Kuvaus Lisätietoja
UNPREPARED Valmistamaton Tuote ei ole valmis, vaan siihen pitää lisätä ainesosia valmistusta varten
PREPARED Valmis   Tuote on valmis
AIR_FRY Ilmakuivattu  
AS_DRAINED Valutettu  
BAKE Paistettu Ruoan kypsennys uunissa tasaisesti vaikuttavalla kuivalla lämmöllä.
BARBECUE Grillaus, lihalle Lihan kypsennystapa tulen lämmöllä ja liekillä.
BLANCH Ryöpätty Ruoan valmistustapa, jossa ruoka-aine upotetaan nopeasti kiehuvaan veteen, nostetaan pois lyhyen ajanjakson kuluttua ja upotetaan lopuksi kylmään veteen tai viedään kylmän juoksevan veden alle.
BLIND_BAKE Paistaminen ilman täytteitä Piirakkapohjan tai muun leivonnaisen paistaminen ilman täytettä.
BOIL Keitetty Ruoan kypsennys kiehuvassa vedessä tai muussa vesipohjaisessa nesteessä, kuten lihaliemessä tai maidossa.
BRAISE Haudutettu Kypsennys ”kostealla lämmöllä”, tyypillisesti kannellisessa padassa, jossa on hieman nestettä.
BROIL Paahdettu Ruoan kypsennys kovalla lämmöllä niin, että lämpö kohdistuu suoraan ruokaan, yleensä yläpuolelta. Lämmönsiirto ruokaan tapahtuu ensisijaisesti lämpösäteilynä.
COMBI_HEAT Lämmitysyhdistelmä Eri lämmitysmenetelmien yhdistelmä.
COMBI_STEAM Höyrytysyhdistelmä Eri höyrytysmenetelmien yhdistelmä.
CONVECTION Konvektio Tuotteen käsittely kierotoilmauunissa, jossa kuuma ilma kiertää ja kypsentää tuotteen tasaisemmin ja nopeammin alhaisemmalla lämpötilalla kuin tavallinen uuni.
DEEP_FRY Uppopaistettu Kypsennystapa, jossa ruoka upotetaan kuumaan öljyyn tai rasvaan.
DOUBLE_STEAM Tupla-höyrytys Herkkien ruokien, kuten linnunpesien ja hainevien, kypsennystekniikka. Ruoka peitetään vedellä ja laitetaan kannelliseen keraamiseen astiaan.
FREEZE Pakastettu Tuote pakastetaan
FRY Paistetaan rasvassa Ruoan kypsennys rasvassa.
GRIDDLE_FRY Paisto omassa rasvassa Kypsennysmuoto, jossa ruoan paistamiseen käytetään sen omaa rasvaa.
GRILL Grillaus  Kypsennysmuoto, jossa käytetään suoraa lämpöä. Määritelmä vaihtelee suuresti alueittain ja kulttuureittain.
HEAT_AND_SERVE Lämmitettävä Tuote lämmitetään ja on tämän jälkeen valmis tarjoiltavaksi
MICROWAVE Mikro Ruoan kypsennys hyödyntäen mikroaaltosäteilyä.
MIX Sekoittaminen Jauheiden sekoittaminen veteen tai maitoon
PAN_FRY Paistaminen, pannulla Paistamismuoto, jolle on tyypillistä uppopaistamista vähäisempi ruokaöljyn käyttö.
POACH Kiehuttaminen Ruoan kypsennys kiehuttamalla hiljaa nesteessä, yleensä vedessä, lihaliemessä tai viinissä.
PRESSURE_COOK Painekattila Kypsennys suljetussa astiassa, josta ei pääse esiasetetun paineen alaisena ilmaa eikä nesteitä pois.
PRESSURE_FRY Paistaminen, paineella Liha ja ruokaöljy saatetaan korkeisiin lämpötiloihin samalla kun painetta pidetään riittävän suurena niin, ettei sisäpuolella oleva vesi kiehu pois.
READY_TO_DRINK Valmis juotavaksi Ei valmistusta, tuote voidaan ottaa käyttöön ilman valmistusta
READY_TO_EAT Valmis syötäväksi Pakkauksesta poiston lisäksi ei tarvita muita valmisteluja.
RECONSTITUTE Palauttaminen Kuivatun tai tiivistetyn ruoan palauttaminen sen alkuperäiseen vahvuuteen tai koostumukseen vettä lisäämällä.
REFRIGERATE Jäähdytetty Tuotteen lämpötila muutettu jäähdytettyyn lämpötilaan.
ROAST Paisto Kypsennystapa, joka hyödyntää kuivaa lämpöä. Lämmönlähde voi olla avoliekki, uuni tai muu vastaava.
ROTISSERIE Paisto, vartaassa Paahtamistyyli, jossa liha pyörii vartaaseen kiinnitettynä liekin yllä.
SAUTE Sautéing Ruoan kypsennys pienessä rasvamäärässä matalareunaisessa pannussa suhteellisen kovalla lämmöllä.
SEAR Paahdettu, kova pinta Muun muassa grillauksessa, paahtamisessa, haudutuksessa ja paistamisessa käytetty tekniikka, jossa ruoan pinta (yleensä lihan, linnun tai kalan) kypsyy kovalla lämmöllä niin, että syntyy karamellisoitu pinta.
SIMMER Kypsennys lämmittämällä Ruoan kypsennys lämmittämällä sitä vedessä, joka pidetään juuri alle kiehumispisteen (haudutus).
SMOKE Savustus Ruoan säilöminen, kypsentäminen tai maustaminen altistamalla se pitkiksi ajoiksi puun palamisesta syntyvälle savulle.
SOAK Liotettu Tuotetta liotetaan vedessä tietyn aikaa. Esim. Chian siemeniä liotetaan vedessä 10 minuuttia ennen syömistä.
STEAM Höyrytys Kypsennyksessä kiehuvan veden synnyttämä kuuma höyry lämmittää ruoan.
STEW Haudutus Pieniksi paloiksi tai kuutioiksi leikatun lihan kypsennys hiljaa nesteessä, yleensä kasvisten kanssa.
STIR_FRY Pikapaistettu Kiinalainen kypsennystekniikka, jota käytetään sen nopeuden vuoksi.
THAW Sulatettu Tuote sulatetaan 
UNSPECIFIED  Määrittelemätön Valmistustapaa ei tiedetä tai sitä ei ole listattuna
WHIP Vatkattu Ainesosia (kuten munanvalkuasia, kermaa jne.) vatkataan esim. sähkövatkaimella, jotta tuotteeseen saadaan ilmaa, mikä lisää tilavuutta.

Muutoshistoria

Päiväys Muutos Tekijä
31.8.2016 Valmis. GS1 Finland Oy
31.1.2018 Tarkistettu (3.1.3 version mukaan). GS1 Finland Oy
11.52018 Tarkistettu (3.1.5  version mukaan). GS1 Finland Oy