Yksittäin ja monipakkauksissa myytävät tuotteet

Päivitetty 14.6.2016

Yksittäin ja monipakkauksissa myytävien tuotteiden pakkaushierarkian perustaminen muuttuu Synkka tuotetietopankissa järjestelmäpäivityksen myötä toukokuussa 2016. Aikaisemmin jokainen kuluttajatuote piti perustaa tuotetietopankkiin vähittäistuotteena ja siten monipakkaukselle ja yksittäiselle tuotteelle muodostui oma hierarkiansa. Huomattavaa on, että erilliset hierarkiat eivät olleet mitenkään linkitettynä toisiinsa.
Syy muutokseen on se, että järjestelmäpäivityksen jälkeen Synkka Tuotteessa on mahdollista antaa kuluttajatuotteen tietoja myös kuljetuspakkaustasolla (kuten vertailuhinnan peruste). Aiemmin tämä ei ollut mahdollista.

Ohjeen sisältö

Vähittäistuote
Kuljetuspakkaus ja monipakkaus
Esimerkkituote
Kuinka muutos tehdään?
Muutoshistoria

Vähittäistuote

13.5.2016 lähtien yksittäin ja monipakkauksissa myytävät tuotteet perustetaan kaikki samaan hierarkiaan niin että alimmaisena hierarkiassa on yksittäinen tuote

 • Hierarkiataso/tyyppi F7158: Vähittäistuote
 • Onko Kuluttajatuote F7060: Kyllä
 • Huomioitavaa on se, että kaikki ravitsemukselliset tiedot yms. muut lisätiedot annetaan vain vähittäistuotteen tiedoissa.

Kuljetuspakkaus ja monipakkaus

Monipakkaus lisätään yksittäisen vähittäistuotteen yläpuolelle, kuljetuspakkaustasolle.

 • Hierarkiataso/tyyppi F7158: Laatikko, kuljetuspakkaus, 1-tuotteen display
 • Onko Kuluttajatuote F7060:
  • Kyllä -> tuote on kuluttajille myytävä yksikkö, monipakkaus
  • Ei -> pakkaus on kuljetuspakkaus eikä sitä ole tarkoitettu kuluttajalle myytäväksi.

Huomioitavaa on se, että yhteen vähittäistuotteeseen voi olla linkitettynä useampia eri kuljetuspakkaustasolla olevia kuluttajatuotteita.

Monipakkaukselle on annettava tuotetietopankissa seuraavat kuluttajatuotteen tiedot:

 • Vertailuhinnan tiedot
  • Vertailuhinta ilmoitettava F7048
  • Vertailuhinnan mittayksikkö F7050
  • Vertailuhinnan peruste F7049
   • Elintarvikkeille ilmoitetaan sisällön määrä litroissa tai kiloissa. Käyttötavaroille tämä voidaan ilmoittaa kappaleissa. Esim. yksittäiselle 0.33l juomapullolle ilmoitetaan 0.33l. Kuuden juomapullon monipakkaukselle ilmoitetaan 1.98l (eli monipakkaukseen sisältyvän nesteen kokonaismäärä).
 • Pakkausmerkit F7017
 • Päiväysmerkintä F7097
 • Tullikoodi F7119
 • ALV-prosentti F7200
 • Tarvittaessa Ikäraja F7038

Lisäksi tuotteen nimi muokataan vastaamaan kuluttajatuotetta. Tuotetietopankissa kuljetuspakkaustasolle automaattisesti kopioitunut yksittäisen tuotteen nimi muokataan siten että nimessä näkyy monipakkaukseen sisältyvä kpl määrä.

Suosittelemme muokkaamaan vastaavasti nimet myös hierarkian kuljetuspakkauksilta, jotka eivät ole kuluttajatuotteita (esim. tehdaspakkaus). Näin tuotteen nimestä ilmenee mitä kuluttajatuotetta kyseinen logistinen yksikkö sisältää (yksittäistä tuotetta vai monipakkausta). Samassa hierarkiassa voi olla useita eri monipakkauksia (esim. 6, 12 ja 24 kappaleen monipakkaus). Tuotenimien muokkaaminen selkeyttää etenkin monihaaraisten hierarkioiden käsittelyä.

Esimerkki nimeämisestä:
Yksittäinen vähittäistuote: Maukas 0.33l kolajuoma
Kuuden kappaleen monipakkaus ja sen kuljetuspakkaukset: Maukas 6x0.33l kolajuoma
Kahdentoista kappaleen monipakkaus ja sen kuljetuspakkaukset: Maukas 12x0.33l kolajuoma

Kuljetuspakkaukselle ilmoitetaan tuotetietopankissa joko GTIN-koodillisen tai GTIN-koodittoman lavan tiedot.

Hierarkiataso/tyyppi F7158: Lava tai Laatikkolava -> tämä ei ole koskaan kuluttajalle myytävä yksikkö.

Esimerkkituote

Esimerkkituote on olut Testi Panimo Tölkki, jota myydään kuluttajille yksittäisinä tölkkeinä, 8 kappaleen pakkauksissa (8-pack) sekä 24 kappaleen pakkauksissa (24-pack). Kuten alla olevassa kuvassa on havainnollistettu, nämä kolme pakkausta ovat kuluttajatuotteita.

8-pack pakataan kuljetuspakkaukseen, joka sisältää 3x 8-pack. Tälle kuljetuspakkaukselle on ilmoitettu GTIN-koodittoman lavan tiedot.

24-pack kuluttajatuotteelle on ilmoitettu kahdet vaihtoehtoiset GTIN-koodillisen lavan tiedot (99x 24-pack lava ja 20x 24-pack Dolly).

kuva1

Kuinka muutos tehdään?

Tuotteet jotka on julkaistu Synkka tuotetietopankissa väistyvän ohjeistuksen mukaisesti (eli yksittäinen vähittäistuote ja monipakkaus ovat eri pakkaushierarkiassa) tulee korjata uuden ohjeistuksen mukaiseksi 30.4.2017 mennessä.

Käyttöliittymäasiakkaat

1. Tarvittaessa voit tallentaa julkaisemasi tuotetiedot Excel- tai pdf-tiedostoksi. Kuljetuspakkauksista voit luoda tuotetietopohjan.
2. Lähetä GS1 asiakaspalveluun sähköpostitse pyyntö monipakkauksen ja sen kuljetuspakkausten fyysisestä poistosta. Viestin tulee sisältää kopioitavassa muodossa (ei kuvakaappauksena):

 • Yrityksesi GLN numero
 • Poistettavien tuotteiden GTIN-koodit
 • Syy: yksittäin ja monipakkauksessa myytävän tuotteen hierarkian korjaus

Huom. Julkaistua yksittäistä vähittäistuotetta ei tarvitse poistaa fyysisesti tuotetietopankista.
3. GS1 asiakaspalvelu ilmoittaa, kun poisto on tehty ja kuljetuspakkaukset on mahdollista lisätä uudelleen tuotetietopankkiin.
4. Lisää monipakkaus ja sen kujetuspakkaukset Synkka tuotetietopankkiin yksittäisen vähittäistuotteen yläpuolelle samaan hierarkiaan.
5. Julkaise uusi pakkaushierarkia.

Integraatioasiakkaat

1. Lähetä GS1 asiakaspalveluun sähköpostitse pyyntö monipakkauksen ja sen kuljetuspakkausten fyysisestä poistosta. Viestin tulee sisältää kopioitavassa muodossa (ei kuvakaappauksena):

 • Yrityksesi GLN numero
 • Poistettavien tuotteiden GTIN-koodit
 • Syy: yksittäin ja monipakkauksessa myytävän tuotteen hierarkian korjaus

2. GS1 asiakaspalvelu ilmoittaa, kun poisto on tehty ja kuljetuspakkaukset on mahdollista lisätä uudelleen tuotetietopankkiin.
3. Lähetä tuotetietosanomalla pakkaushierarkia Synkka tuotetietopankkiin.

Muutoshistoria

Päiväys Muutos
11.4.2016 Valmis
14.6.2016 Muutettu word-dokumentti verkkosivupohjaiseksi ohjeeksi.