Paistopistepakasteet

Päivitetty 5.6.2019

Mikä on paistopistepakaste?

Paistopistepakasteita ovat pakasteita, jotka käsitellään ja paistetaan kuluttajien yksittäin ostettavaksi, kaupan palvelupisteellä. Huomaa ero tuotteisiin jotka ainoastaan sulatetaan ennen myyntiä. Elintarviketieto-oppaan (Ruokaviraston julkaisema), kappale 9.1.2, mukaan elintarvikkeen nimeen pitää lisätä sana "sulatettu" kun tuote myydään sulaneena.

Tuotteille jotka sulatetaan ja sen jälkeen paistetaan, tuotteen nimessä ei tarvitse olla tietoa tuotteen sulatuksesta. Lue lisää Elintarviketieto-oppaasta, kappale 9.1.2.

Erityispiirteitä paistopistepakasteiden tuotetiedoissa

Alla käsitellään paistopistepakasteiden tietojen erityispiirteitä. Muut tiedot katso Tietokuvauksista tai Nimeämisohjeesta.

GTIN-koodi:

Yksittäisellä tuotteella on joko painettu tai virtuaalinen oma GTIN-koodi. Pakkaushierarkia perustetaan aina yksittäisestä tuotteesta alkaen.

Painettu GTIN-koodi: tuotteella on oma sille tarkoitettu pussi, jossa on painettuna GTIN-koodi sekä viivakoodi.

Virtuaalinen koodi: tuotteella ei ole omaa pakkausta, kuluttaja pakkaa tuotteen myymälässä tarjolla olevaan pussiin jossa ei ole painettuna GTIN- tai viivakoodia. Tuotetietopankkiin tuotteelle muodostetaan GTIN-koodi.

Huomioitavaa paistopistepakasteissa

Tietoa tuotteen pakastuksesta: Kertoo kuluttajalle onko tuote ollut aiemmin pakastettu tai myydäänkö tuote pakastettuna.

Nettopaino: Kypsän tuotteen paino

Bruttopaino: Yksittäisen tuotteen paino pakkauksineen

Nettosisältö: Kypsän tuotteen paino

Mittatiedot: Annetaan yksittäisen tuotteen tiedot
Pakkaamaton tuote (ei etupuolta) mitataan, niin että pohja on alustaa vasten. Korkeus: tuotteen alareunasta tuotteen yläreunaan asti.

Vertailuhinnan peruste: Tieto annetaan paistetun tuotteen mukaan, koska tuote myydään paistettuna kuluttajille.

Ravintosisältö: Annetaan kypsän tuotteen tiedot.

Ainesosalista: Ainesosalistaan annetaan kypsän tuotteen tiedot. Ainesosalistaan on lisättävä seuraava lisäteksti: tuotetiedot ja paino ohjeen mukaan valmistetulle tuotteelle.

Kalikoiden ilmoittaminen

Kalikoilla tarkoitetaan pakastetuotteita, joilla on useita muuntelumahdollisuuksia ja jotka vaativat enemmän jatkojalostusta kuin muut pakasteet. Kalikoista esimerkkeinä täytteetön pikkupulla, täytteetön wienerpohja, täytteetön pitkoaihio. Lopputuotteen tiedoista ei pakasteaihion toimittajalla ole tietoa. Näiden tuotteiden kohdalla tuotetietopankkiin ravintosisältötiedoiksi annetaan raa’an tuotteen tiedot.

Paistopistetuotteiden myymälässä käytettävät pakkauspussit

Paistopistetuotepussit ja -tarrat ja joissa tuotteet myydään kuluttajalle, on myös perustettava tuotetietopankkiin mikäli ne on tilattava erikseen. Jos pussit ovat ilmaisia eikä niitä tarvitse erikseen tilata, näistä annetaan tieto tuotteen yhteydessä tietokentässä Tuotetta kuvaavat lisätiedot.

Tuotetietopankkiin perustettavien pakkauspussien pakkaushierarkia lähtee laatikosta joka sisältää x kpl pusseja, tälle yksikölle annetaan oma GTIN-koodi.

Muutoshistoria

Päiväys Muutos  
5.6.2019 Poistettu yleinen ohje tuotetiedon syöttämisestä. Lisätty linkki nimeämisohjeeseen. Lisätty kohta Tietoa tuotteen pakastuksesta.  
7.9.2018 Ohje päivitetty, yksittäisellä tuotteella kypsän tuotteen paino nimessä. Tuote perustetaan aina yksittäisestä tuotteesta lähtien. Paistopistetuotteet käsitellään aina samalla tapaa, jakelukanavasta riippumatta.  
7.10.2015 Muokattu määrittelyä mikä on myymäläpaistopakaste (ent. Myymäläpaistopakasteita on sekä
vk-pakasteita että muita pakasteita.)
Myymäläpaistopakasteen käsittelyohje päivitetty. Uusi ohjeistus: Tuotetiedon vastaanottaja
määrittelee tarpeen onko yksittäisellä tuotteella tarvetta GTIN-koodille. (Ent. Jos yksittäisellä
tuotteella on GTIN-koodi joko painettuna tai virtuaalisena, pakkaushierarkia aloitetaan
perustamalla yksittäinen tuote vähittäis-tuotteeksi.)
Päivitetty: Pakkaushierarkia yksittäisestä tuotteesta lähtien:
Tuotenimi(35mrk) F7132: ent. Synkka riisipiirakka 90g kypsä pakaste
Täydellinen tuotenimi F7130: nimeen sekä pakasteen että kypsän tuotteen paino
Nettosisältö F7061 ja F7062: ent. Kappalemääräisenä = 1
Vertailuhinnan peruste F7049 ja F7050: Lisäys; Tieto on ehdottomasti annettava. Tieto
annetaan paistetun tuotteen mukaan, koska tuote myydään paistettuna kuluttajille.
Onko Tilausyksikkö F7151 ja Onko laskutusyksikkö F7125 ja Onko kuljetusyksikkö F7090: ent.
yksittäinen tuote ei ole toimitus-, laskutus- tai tilausyksikkö mikäli sillä on pakkaushierarkiassa
ylempi pakkaushierarkiataso.
Päivitetty: Yksittäiselle tuotteelle perustetaan laatikko kuljetuspakkaukseksi:
Onko Tilausyksikkö F7151, Onko kuljetusyksikkö F7090 ja Onko laskutusyksikkö F7125: ent.
pakastelaatikko on pienin toimitettava, laskutettava ja tilattava yksikkö
Horeca-pakasteiden käsittelyohje päivitetty (ent. Myyntierälaatikko vähittäistuotteena).
Uusi ohjeistus: Tuotetiedon vastaanottaja määrittelee tarpeen onko yk-sittäisellä tuotteella
tarvetta GTIN-koodille vai voidaanko tuote perustaa Horeca-pakasteena. Mikäli yhdelläkään
vastaanottajalla ei ole tarvetta saada tietoa yksittäisestä tuotteesta lähtien, silloin tuote
perustetaan laatikosta lähtien.
 
7.9.2018 Ohje päivitetty, yksittäisellä tuotteella kypsän tuotteen paino nimessä. Tuote perustetaan aina yksittäisestä tuotteesta lähtien. Paistopistetuotteet käsitellään aina samalla tapaa, jakelukanavasta riippumatta.