Tuotteiden mittaaminen

Tältä sivulta löydät ohjeet tuotteiden mittaamiseen. Vähittäistuotteiden ja kuljetusyksiköiden mittatiedot ovat tärkeitä myymälän hyllytilan, varastoinnin ja logistiikan suunnittelussa. 

Vähittäistuote

Mittaaminen aloitetaan määrittelemällä tuotteen etupuoli eli ”face”. Mittaamisessa ei huomioida miten tuote on asetettuna kaupan hyllyssä, vaan mittaaminen tapahtuu aina etupuolen perusteella. Monipakkaukset ovat kuluttajatuotteita, jotka sisältävät monta myös yksittäin myytävää tuotetta, esim. kuuden juomatölkin pakkaus. Monipakkaukset mitataan kuten vähittäistuote määrittelemällä ensin tuotteen etupuoli.

face_mittaaminen
Tuotteen etupuoli on suurin pinta pakkauksesta, johon on merkitty mm. tuotteen nimi. Tätä puolta pakkauksesta valmistaja käyttää tuotteen "myymiseen" kuluttajalle. Etupuolen perusteella määritellään tuotteen mitat.
useita_etupuolia
Jos tuotteella on useita etupuolia, valitaan korkein puoli etupuoleksi.
sulkija_mitat.jpg
Pehmeä pakkaus, jossa on sulkija, mitataan sulkijan ulkoreunaan asti.
resorit_mittaaminen

Usein pehmeässä pakkauksessa olevan tuotteen sisältö määrittää pakkauksen koon ja muodon. Tuote mitataan siten, että ylimääräinen pakkausmateriaali (resorit) taitetaan pakkauksen päälle, ja mitataan pakkaus sen jälkeen. Tällaisia tuotteita ovat esim. myslipatukat ja tyhjiöpakatut juustot.

Jos pakkauksessa on piikkireikä, se otetaan mukaan mittaan.

tasapohjainen_mittaaminen

Pakkauksesta mitataan suurin mahdollinen etäisyys, eli mitoissa huomioidaan pakkauksessa kiinni olevat ulokkeet, kuten korkit ja lisätuotteet.

Pystyssä seisova pussi mitataan sen ollessa pystyasennossa tasaisella alustalla, saumat mukaan lukien.

Pehmeät pakkaukset, jonka sisältö on irtonaista (esim. karkkipussit ja sipsipussit) mitataan kumossa alustan päällä sisältö tasattuna. Saumat vedetään suoriksi ja vapautetaan, jonka jälkeen pakkaus mitataan saumat mitoissa huomioiden.

Myyntierä ja kuljetuspakkaus

myyntierä
Mittaamisen lähtökohta on varastointiasento eli pohja alustaa vasten. Leveys on aina pienempi mitta kuin syvyys.
prozku
Esillepanon mittatiedot on annettava, mikäli logistisen yksikön mittatiedot eroavat esillepanon eli myymälässä myyntikunnossa olevan pakkauksen mittatiedoista.

GDSN-standardin mukaiset mittausohjeet

Yksityiskohtaisemmat ohjeet löydät alla olevasta dokumentista. GDSN-standardin mukaisten mittausohjeiden avulla varmistat tuotteidesi virheettömät mittatiedot.

Ohje Dokumentti Kuvaus
GDSN-standardi Pakkausten mittausohjeet Lataa tästä GDSN-standardin mukaiset mittausohjeet. GS1 Standardiasiakirja. Päivitetty lokakuussa 2016.
GDSN-standardi Mittatarkkuuden vakiotoleranssit Lataa tästä Tuotteilla voi olla sama GTIN-tunnus, mutta niiden bruttopainot ja mitat vaihtelevat mm. valmistusprosessin, käsittelymenetelmien ja ympäristön vuoksi. Vakiotoleranssit määrittävät sallitut poikkeamat ilmoitetuista tiedoista. Päivitetty kesäkuussa 2011.

Alla löydät eri GS1 maiden tekemiä videoita tuotteiden mittauksesta. Vaikka videot eivät ole suomalaisia, samat säännöt kuitenkin pätevät täällä ja näistä saa mm. hyviä vinkkejä kuinka erimuotoiset tuotteet on helppo mitata.

GS1 mittausohjeet

Kuinka tuote mitataan oikein?

0:57 Etupuolen määrittäminen
1:25 Mittaussuunnan määrittäminen
2:18 Tuotteen mittaaminen


Kovassa pakkauksessa olevat tuotteet

Tällä videolla ohjeistetaan mm. kynsilakkapullon ja hillopurkin mittaaminen.


Keskikovassa pakkauksessa olevat tuotteet

Ohjeita kuinka mitataan tuote, joka on pakattu pahvi- tai muovitaustaan, ja tuotteen muoto luo ulokkeita pakkaukseen. Esimerkkituotteena on myös margariinirasia.


Taipuisassa pakkauksessa olevat tuotteet

Tällä videolla annetaan mittausohjeita mm. pussissa olevalle tekstiilituotteelle ja piikkireikäpidikkeessä oleville hiuslenkeille.


Kuljetuspakkauksen ja myyntierän mittaaminen